250 g polohrubé mouky, 125 g moučkového cukru, 125 g másla, špetka soli, 1 vejce, lžíce strouhanky
Na žmolenku: máslo, cukr krupice, hrubá mouka a asi 1 l borůvek
Postup:
V míse smícháme rukou polohrubou mouku, cukr moučku, špetku soli, změklé máslo a vejce. Důkladně prohněteme v hladké těsto, které dáme na chvíli do lednice, aby trochu ztuhlo. Rozpálíme troubu na 180 oC.
Koláčovou formu vymažeme tukem, vysypeme moukou a těsto do ní vtlačíme dlaní, roztáhneme rovnoměrně k okrajům a kolem nich trochu zvedneme.
Těsto na několika místech propíchneme vidličkou. Poté lehce posypeme jemně namletou strouhankou a zasypeme velkou vrstvou borůvek.
Žmolenku si připravíme vmícháním mouky, cukru a změklého másla (zhruba stejné poměry). Správná žmolenka nesmí být ani sypká ani příliš lepkavá, prostě tak akorát.
Borůvky posypeme žmolenkou a nešetříme s ní!
Koláč pečeme v troubě přibližně asi 30 minut.
Článek je součástí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaření, trendy...
25. března 2012 Čtyři slunce (2012) Režisér Bohdan Sláma se nám vrátil na plátna kin se svým novým snímkem. Jedná se o typickou "slámovinu", tedy o film, který primárně pojednává o společenských ztroskotancích, outsiderech, […] Posted in Filmové recenze
19. června 2017 Celý svět v obrázcích Velkoformátová kniha vlámského ilustrátora Toma Schampa Celý svět v obrázcích je podle údajů v tiráži určena dětem od dvou let. Veselé a zajímavé obrázky tomuto věku odpovídají, popisky, […] Posted in Recenze knih
12. února 2004 Čtvrtečník - 12. února Samé filmy o dobrém kamarádství a bratrství si distributoři schovali snad jako dáreček v Valentýnu. Alespoň na první pohled. Premiér je tento celkem šest a v jejich názvech se to hemží […] Posted in Filmové recenze
23. května 2019 MONA LISA VIRUS Jednoho dne Ameriku zastihne zpráva, že na cestě do Mexika zmizely, byly uneseny královny krásy. Žádní únosci však nepožadovali žádné výkupné, a kdo by s vojenskou prozíravostí unášel […] Posted in Recenze knih
Nejnovější komentáře