Kritiky.cz > Recenze knih > RECENZE – Pekárna v Brooklynu

RECENZE – Pekárna v Brooklynu

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Autorka: Julie Caplin
Překlad: Karolína Medková
Nakladatelství: Grada/Cosmopolis
Rok vydá­ní v ČR: 2019
Počet stran: 368
ISBN: 978-80-271-2068-0
Anotace:
Romantický a vtip­ný pří­běh o ces­tě do Brooklynu, lahod­ných dor­tí­cích, lás­ce i přá­tel­ství. Vydejte se na výlet do měs­ta, kte­ré nikdy nespí, a nech­te se okouz­lit!
Sophie dou­fá, že ji její pří­tel James už brzy požá­dá o ruku. Jenomže všech­no dopad­ne jinak a Sophie se roz­hod­ne při­jmout stáž v ame­ric­kém časo­pi­se. Odjezd do New Yorku je pro ni spíš útěk než život­ní pří­le­ži­tost. Naplno se vrh­ne do prá­ce a nemys­lí na nic jiné­ho. A už vůbec ne na lás­ku.
Ubytuje se nad malič­kou pekár­nou sym­pa­tic­ké Belly, kte­rá peče ty nej­ú­žas­něj­ší dor­tí­ky v celém Brooklynu. Spřátelí se a Sophie začne vol­ný čas trá­vit v její pekár­ně a pomá­há jí s peče­ním slad­kos­tí i sva­teb­ních dor­tů. Jenže Bella má bra­tran­ce Todda, oble­to­va­né­ho, šar­mant­ní­ho a napros­to neo­do­la­tel­né­ho. Má jen jed­nu chy­bu – odmí­tá jaký­ko­liv váž­ný vztah. Jenže ten nehle­dá ani Sophie, tak­že jejich přá­tel­ství zdán­li­vě nesto­jí nic v ces­tě…
Další roman­tic­ký pří­běh od Julie Caplinové, autor­ky oblí­be­né Kavárny v Kodani, vás ten­to­krát vez­me na výlet do živo­tem kypí­cí­ho New Yorku a pře­svěd­čí vás, že z útě­ku se může vyklu­bat dob­ro­druž­ství a že lás­ku někdy najde­me, až když ji hle­dat pře­sta­ne­me.

Hlavní hrdin­kou Pekárny v Brooklynu je Sophie, kte­rou už malin­ko zná­me z pře­de­šlé kni­hy Kavárna v Kodani. Sophie si před­sta­vu­je, že se brzy vdá za své­ho pří­te­le Jamese, bohu­žel se však dozví­dá, že je James pou­ze žena­tý lhář, kte­rý žije dvo­jím živo­tem. Přijme tak stáž v New Yorku a beze slo­va zmi­zí. Zpočátku si při­pa­dá napros­to ztra­ce­ná v obrov­ském měs­tě, kte­ré se jí navíc nechce ani nijak pozná­vat. Bydlí nad pekár­nou, kte­rou pro­vo­zu­je milá dív­ka Bella, kte­rá doká­že péct kro­mě jiných slad­kos­tí napros­to úchvat­né dor­ty. V pekár­ně se také sezná­mí s jejím bra­tran­cem Toddem, kte­rý nako­nec pra­cu­je ve stej­ném časo­pi­su jako Sophie. Sophie však nemá vůbec chuť brát jaké­ho­ko­liv chla­pa na vědo­mí, byť by vypa­dal jako bůh. Raději pomá­há Belle v pekár­ně, pro­to­že peče­ní je pro Sophii napros­tá vášeň a relax. Však její nápl­ní prá­ce je také psa­ní o jíd­le. Navíc ji Bella před Toddem varo­va­la, není to muž pro váž­ný vztah. O nic tako­vé­ho nesto­jí, vyho­vu­je mu, že je ze všech stran oble­to­va­ný, ale vol­ný. Sophie však ani po svém zkla­má­ní s Jamesem roz­hod­ně netou­ží po dal­ším vzta­hu. Leda by si taky zača­la jenom nezá­vaz­ně uží­vat a koneč­ně troš­ku pozná­vat nové měs­to.
Pekárna v Brooklynu se mi líbi­la, bylo to tako­vé pohla­ze­ní po duši, odde­cho­vé čte­ní, stej­ně jako Kavárna v Kodani. I když asi Kodaň mi byla tak nějak bliž­ší než New York, ale čet­lo se mi to stej­ně dob­ře. Sophie i Bella byly sym­pa­tic­ké hrdin­ky. Celou dobu jsem tou­ži­la vidět ty sva­teb­ní dor­ty a dal­ší slad­kos­ti, o kte­rých se v kni­ze psa­lo. A co vidět... Ochutnat :))
Konec pří­bě­hu byl na mě, prav­da, už moc kli­šo­id­ní, ale od této kni­hy se to čeka­lo, tak­že za mě má kni­ha dopo­ru­če­ní stej­ně Kavárna v Kodani. Pro chví­le odde­chu je to ide­ál­ní čte­ní. Ideální to bude i jako čte­ní na dovo­le­nou. Jen bude­te mít stá­le chuť na slad­ké.
Ještě musím zmí­nit úžas­né obál­ky u obou knih. Jsou napros­to nád­her­né a autor­kou ilu­stra­cí na obál­ce je Kateřina Brabcová.

O autor­ce:
Julie Caplinová je závis­lá na ces­to­vá­ní a dob­rém jíd­le. Neustále hle­dá per­fekt­ní gin a je neu­vě­ři­tel­ně vybí­ra­vá, co se skle­nic, toni­ku a ozdob týče. Mezitím napsa­la svůj debu­to­vý román, kte­rý se ode­hrá­vá v jed­nom z mno­ha měst, kte­rá během let navští­vi­la.
Pracuje v PR, mno­ho let ces­to­va­la po Evropě spo­lu s nej­lep­ší­mi novi­ná­ři píší­cí­mi o jíd­le a pití a obje­vo­va­la gastro­no­mic­ké skvos­ty v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Kodani a Švýcarsku. Těžká prá­ce, ale někdo to dělat musí. Tyto ces­ty ji inspi­ro­va­ly k napsá­ní tri­lo­gie The Little Café in Copenhagen (Kavárna v Kodani), The Little Brooklyn Bakery a The Little Paris Patisserie.
Hodnocení: 80%
Za poskyt­nu­tí recenz­ní­ho výtis­ku vel­mi děku­ji nakla­da­tel­ství Cosmopolis. Knihu může­te zakou­pit zde.

Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,34309 s | počet dotazů: 273 | paměť: 63901 KB. | 17.05.2025 - 23:40:04