Kritiky.cz > 2024 > Červen

RoboCop: Ikonický Sci-Fi film 80. let, který překonal čas

RoboCop je ame­ric­ký akč­ní sci-fi film z roku 1987, kte­rý reží­ro­val Paul Verhoeven a scé­nář napsa­li Edward Neumeier a Michael Miner. Ve fil­mu hra­jí Peter Weller, Nancy Allen, Daniel O’Herlihy, Ronny Cox,... Read more »

Daniel Brühl bude oceněn na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary 2024

Slavný herec, reži­sér a pro­du­cent Daniel Brühl bude na letoš­ním 58. roč­ní­ku Mezinárodního fil­mo­vé­ho fes­ti­va­lu Karlovy Vary oce­něn Cenou pre­zi­den­ta KVIFF, ozná­mi­li dnes ráno orga­ni­zá­to­ři fes­ti­va­lu. Brühl se tak při­po­jí k pres­tiž­ní... Read more »

Únik z Osvětimi-Skutečný příběh československého Žida, který uprchl z tábora smrti.

Máte rádi romá­ny týka­jí­cí se vál­ky? Chcete se dozvě­dět, kdo byl Rudolf Vrba? Johathan Freedland je auto­rem kni­hy s názvem Únik z Osvětimi.  Read more »

Svatební historky aneb jak jsem nevdala

Chodíte rádi na svat­by? Chystáte svou vlast­ní svat­bu a neví­te, jak na to? Nebo jste ba nao­pak svo­bod­ní a ten pra­vý či pra­vá na vás někde tepr­ve čeká? Česká komič­ka Lucie Macháčková... Read more »

S nervama v kopru a kopretinách

Ne vždyc­ky je všech­no na svě­tě zali­té slun­cem a úsmě­vem na tvá­ři, a o tom by moh­ly vlast­ně vyprá­vět i tyto bás­ně od autor­ky Ruženy Bezakové   „S ner­va­ma v kop­ru a kopre­ti­nách“.  Jak už samot­ný... Read more »

Helena Třeštíková: Česká režisérka a pedagožka slaví 75 let

Helena Třeštíková, rod­ným jmé­nem Böhmová, je význam­ná čes­ká reži­sér­ka a peda­gož­ka, zná­má svou doku­men­tár­ní tvor­bou zamě­ře­nou na mezi­lid­ské vzta­hy a soci­ál­ní pro­blémy. Během své kari­é­ry nato­či­la přes čty­ři­cet doku­men­tár­ních fil­mů a krát­ce... Read more »

Meryl Streep slaví 75 let

Meryl Streepová, osmi­ná­sob­ná drži­tel­ka Zlatého gló­bu, dvoj­ná­sob­ná drži­tel­ka Ceny Emmy a troj­ná­sob­ná drži­tel­ka Oscara, sla­ví své 75. naro­ze­ni­ny. Během své kari­é­ry se sta­la jed­nou z nej­u­zná­va­něj­ších here­ček všech dob a zane­cha­la neza­po­me­nu­tel­nou sto­pu... Read more »

Rod Draka - Syn za syna (S02E01)

U Zdi Jacaerys navští­ví Cregana Starka, aby ho požá­dal o věr­nost Rhaenyře. Po dlou­hém pře­svěd­čo­vá­ní Jacaerys nako­nec zís­ká Creganův sou­hlas s tím, aby jí svě­řil něko­lik mužů. Jejich setká­ní pře­ru­ší pří­let havra­na,... Read more »

Rod Draka - Syn za syna (S02E01)

Když začal seri­ál Hra o trů­ny, tak všich­ni reži­sé­ři seri­á­lu plá­no­va­li, že se dosta­nou do A ligy fil­mo­vých „sérii“.  Jedním s reži­sé­rů, kte­ří se dosta­li do A reži­sér­ské smé­tan­ky byl Alan Taylor. Po mno­ha... Read more »

Steven Soderbergh představí na karlovarském festivalu film „Kafka“ natočený v Praze a reedici filmu „Pan Kneff“

Na letoš­ním 58. roč­ní­ku Mezinárodního fil­mo­vé­ho fes­ti­va­lu Karlovy Vary se mimo­řád­ně obje­ví osca­ro­vý reži­sér Steven Soderbergh. Soderbergh, zná­mý svým nová­tor­ským pří­stu­pem k fil­mu, před­sta­ví v rám­ci uni­kát­ní fes­ti­va­lo­vé retrospek­ti­vy Kafka dva své... Read more »

Arvéd: tajemný, mysteriózní a magií opředený Jiří Smíchovský

Dnes večer jsem na ČT2 shléd­la tajem­ný, tem­ný, mys­te­ri­óz­ní a magií opře­de­ný film Arvéd, kte­rý pojed­ná­vá o roz­po­ru­pl­né sku­teč­né his­to­ric­ké posta­vě Jiřího Arvéda Smíchovského, kte­rý šel ces­tou okult­ních a her­me­tic­kých věd tak... Read more »

Deník plný lásky – sdílejte společné chvíle

Půvabný neda­to­va­ný prů­vod­ce vaším vzta­hem se může stát zápis­ní­kem lás­ky. Obsahuje poe­tic­ké citá­ty obou auto­rů, Olgy Buškové a Martina Aglera, kte­ří jsou záro­veň part­ne­ři. Tento text je jejich spo­leč­ným dílem.... Read more »

Mikýř vyhrál třetí sérii Survivor Česko & Slovensko

Třetí série rea­li­ty show Survivor Česko & Slovensko skon­či­la po sedm­de­sá­ti sed­mi dnech napí­na­vé­ho boje. Ve finá­le se utka­li pro­gra­má­tor­ka Nikola a komik Mikýř, kte­rý nako­nec zís­kal titul Survivora a 2,5 mili­o­nu... Read more »

Velkolepý návrat do Západozemí: První epizoda druhé série „Rodu Draka“ nadchla diváky

A Son for a Son (S02E01) je prv­ní epi­zo­dou dru­hé série seri­á­lu „Rod Draka“, kte­rá se setka­la s vel­mi pozi­tiv­ní­mi ohla­sy. Tento akč­ní, fan­ta­sy, dra­ma­tic­ký a dob­ro­druž­ný seri­ál z USA trvá 58 minut... Read more »

Jen řeka teče

Asijská kine­ma­to­gra­fie urči­tě není v naší kot­li­ně zane­dbá­va­né téma. V posled­ní době její vody u  nás opět roz­ví­řil sice němec­ký reži­sér Wim Wenders se svý­mi Dokonalými dny, pří­pad­ně Hajo Mijazaki se... Read more »

Máme prachy! A co dál?

Na začát­ku prázd­ni­no­vé­ho vol­na do čes­kých kin vstou­pi­la fran­couz­ská kome­die o lidech, kte­ří najed­nou zís­ka­jí hro­ma­du peněz. Film nato­či­la dvoj­ce reži­sé­rů Maxime Govare a Romain Choay, při­čemž ani jeden z nich sice... Read more »

Automobily – slovník pro milovníky vozů

Tato obsáh­lá pub­li­ka­ce mě zau­ja­la na prv­ní pohled. Pojednává nejen o vete­rá­nech, nýbrž i o těch nej­no­věj­ších kous­cích a obsa­hu­je množ­ství foto­gra­fií. Je znát, že Ing. Jiří Fiala, pub­li­cis­ta a auto­mo­bi­lo­vý his­to­rik, i Doc. RNDr.... Read more »

Trójská válka

Italská kine­ma­to­gra­fie, to není jen Paolo Villaggio, Bud Spencer a Terrence Hill. Italové v šede­sá­tých letech toči­li monu­men­tál­ní fil­my, kte­ré se ode­hrá­va­ly v antic­kém svě­tě. Dnes tako­vým fil­mům říká­me „meč a san­dá­ly“. Jedním... Read more »

1917: Nervydrásající válečný zážitek, který vyniká autentičností a emocemi

Sam Mendes nato­čil ner­vy­drá­sa­jí­cí váleč­ný záži­tek, kte­rý sice naštve fanouš­ky akce, pro­to­že zde není žád­ná vel­ká bitva, a za to ubí­rám dva body i já. Jinak je to ale v kaž­dém ohle­du... Read more »

Grindhouse: Planeta Teror

Když se Muldoon za pomo­ci vojen­ské jed­not­ky roz­hod­ne zmoc­nit zákeř­né­ho viru, roz­hod­ne se jeho stvo­ři­tel Abby jej zni­čit, aby nepa­dl do jeho rukou. Jenomže nebez­peč­ný zele­ný oblak zane­se vítr... Read more »

Tajemství lásky k sobě

Všichni tou­ží­me, aby nás někdo milo­val, respek­to­val, zají­mal se o nás. Základ vše­ho je však mít rád sám sebe, tedy lás­ka k sobě. Skřípou vám vzta­hy, máte pocit, že vás nikdo... Read more »

Léčivá síla zvířat-jak nás zvířata uzdravují

Máte rádi zví­řa­ta? Hledáte zají­ma­vou pří­ruč­ku, ve kte­ré se dozví­te, jaký vliv na nás domá­cí maz­líč­ci mají a jak půso­bí na naše fyzic­ké a psy­chic­ké zdra­ví? Kniha Léčivá síla zví­řat pro... Read more »

KOZEL ZAHRADNÍKEM

Pokud sází­te na skvě­le napsa­nou fan­ta­sy kni­hu, kte­rá vás ihned vtáh­ne do napí­na­vé­ho děje, urči­tě  si nenech­te ujít kni­hu s názvem „Kozel zahrad­ní­kem“ od spi­so­va­tel­ky Miroslavy Dvořákové.  Hlavní hrdi­nou toho­to... Read more »

Peprná korespondence se sexuálním nábojem, to jsou „Dopisy lásky M a M“

O tom, jaké to je zami­lo­vat se na prv­ní pohled a pro­ží­vat prv­ní zami­lo­va­né týd­ny zali­té vel­kou lás­kou a s nasa­ze­ný­mi růžo­vý­mi brý­le­mi na nose a s postup­ným vystříz­li­vě­ním,  tak o tom je toto oddycho­vé... Read more »

I Saw the TV Glow

Monotónní, stagnující a únavná nestrávitelná Art Sračka, kde nejvíc creepy na celém filmu je tlama hlavního hrdiny. Žádný pořádný scénář, žádné zajímavé postavy, žádná hororová scéna, ohyzdný vizuál, tady... Read more »

The Burned Over District

Ucházející lacinné hororové béčko, které trochu doplácí na fakt, že se zbytečně bere moc vážně ( První půlka je docela úmorná a nezáživná), což je u podobných filmů velké... Read more »

Kubi

Zajímavý samurajský film, kde samurajští velitelé jsou zde vyobrazení jako přehnané karikatury ( Oda Nobunaga je tu vyloženě šílenec a šašek), ale bohužel ve srovnání se Šogunem ty politické... Read more »

Těžký rok

Nakache a Toledano už hit ve stylu Nedotknutelných nejspíš nezopakují, ale i tohle je fajn. Opět jde o film, kde se řeší silná sociální témata, ale na komedii je... Read more »

Lvíček z kaštánku-čtení pro prvňáčky, vhodné také pro genetickou metodu čtení

Máte doma prv­ňáč­ka, kte­rý se už nemů­že dočkat, až půjde po prázd­ni­nách do ško­ly? Hledáte hez­ký pří­běh, kte­rý zahře­je u srdíč­ka? Kniha Lvíček z kaštán­ku se bude vašim dětem moc líbit. Jeho... Read more »

Co si brouká louka

Máte rádi pohád­ky Daniely Krolupperové? Hledáte milý pří­běh o kvě­ti­nách i les­ní víle? Tak prá­vě vám je urče­na pohád­ka s názvem Co si brou­ká lou­ka, kte­rou vydal Portál letos v Praze.  Read more »

Dvakrát zakázaný román „KNIHA OSUDU“

„Knihu osu­du“ od autor­ky Parínúš Saníí si v sobě pone­su asi vel­mi dlou­ho, neboť před­klá­dá vel­mi sil­ný pří­běh jed­né irán­ské ženy, jež se sna­ži­la vze­přít zako­ře­ně­ným tra­di­cím, a pokud mož­no žít... Read more »

Mind Body Spirit

Found Footage verze Hereditary? Nope. Další letošní zklamání a nevyužitý potenciál.Příběh se zaměřuje na mladou influencerku, která se snaží neúspěšně prorazit skrz cvičení Yogy, ale brzy nalezne starodávnou knihu... Read more »

Trim Season

Trim Season rozhodně měl potenciál být slušným hororem. Mohl z toho být solidní Folk Body horor evokující Suspirii, kdyby se toho ujal Aster, Eggers nebo kdokoli jiný schopnější, ale... Read more »

Planeta opic (1968): Klasické sci-fi, které změnilo filmový průmysl

Planeta opic je ame­ric­ký sci-fi film z roku 1968 reží­ro­va­ný Franklinem J. Schaffnerem, s hlav­ní­mi hvězda­mi Charltonem Hestonem, Roddy McDowallem, Kim Hunterovou a Mauricem Evansem. Film, vol­ně zalo­že­ný na romá­nu Pierra Boullea... Read more »

Bezlepková dieta

Byla vám dia­gnos­ti­ko­vá­na celi­a­ki­ce či jste se jen roz­hod­li jíst více zdra­vě, tedy bez lep­ku, a moc neví­te, jak se nyní stra­vo­vat? Inspiraci může­te najít v kni­ze Bezlepková die­ta, kde najde­te 148... Read more »

Vrah naoko

Linklater je pro mne docela neobjevený režisér, jeho tvorba mě zkrátka vždy slušně míjela, takže jsem velká očekávání neměl a taky mě to příliš neoslovilo. Akce vyloženě žádná, humor... Read more »

„Hunger Games“ jsou dle mého názoru jedním z nejvíce přeceněných filmů poslední doby

Přiznám se, že úpl­ně nero­zu­mím tomu, kde tkví jeho úspěch. O mla­dých pro mla­dé. Dnes tohle letí. Natočíme film, kde budou tee­nage­ři a roman­ti­ka, jen cud­ná lás­ka, nic ero­tic­ké­ho, pro­to­že... Read more »

Strážci - Watchmen

Zack Snyder se v Hollywoodu etablo­val jako reži­sér komik­so­vých adap­ta­cí díky fil­mu 300, kte­rý debu­to­val v roce 2006. Po jeho úspě­chu dostal do rukou scé­nář k Watchmenům a 100 mili­o­nů dola­rů na jeho rea­li­za­ci.... Read more »

Garfield ve filmu: Podprůměrný animák s ikonickou postavou Garfielda

U nás doma máme rádi komiksy a Garfielda obzvlášť, tak­že jsme se s nad­še­ním vypra­vi­li do kina na sní­mek Garfield ve fil­mu. První komiks s kocou­rem Garfieldem milu­jí­cím lasag­ne vyšel již 19. 6. 1978.... Read more »

Maraton Indiana Jonese aneb dobrodružství neohroženého archeologa

Stejně jako Hvězdné vál­ky, Star Trek či v posled­ní době Avengers, najde se asi jen málo fanouš­ků pop­kul­tu­ry, kte­ré by minul Indiana Jones. Neohrožený pro­fe­sor arche­o­lo­gie, jenž mís­to spo­řá­da­né­ho vyu­čo­vá­ní na... Read more »

Svět plný energie-encyklopedie pro školáky

Pracujete s dět­mi? Zajímáte se o pro­ble­ma­ti­ku vyu­ži­tel­nos­ti ener­gie, jak ener­gie vzni­ká i jak s ní lze šet­řit? Tato vel­mi obsáh­lá ency­klo­pe­die je pro vás ta pra­vá. Ocení ji uči­tel­ky, rodi­če, ale i děti... Read more »

Vrah naoko - sexy temná komedie (recenze)

Novinka od Richarda Linklatera, reži­sé­ra fil­mů jako Zmatení a omá­me­ní, Škola roc­ku či tri­lo­gie Před úsvitem/Před soumrakem/Před půl­no­cí, dnes při­stá­la na Netflixu. Děj se točí oko­lo uni­ver­zit­ní­ho pro­fe­so­ra a faleš­né­ho nájem­né­ho vra­ha (Glen Powell), kte­rý... Read more »

iShorts: Za horizont léta

Na posled­ním před­prázd­ni­no­vém pro­mí­tá­ní nám iShorts nabíd­lo tro­ji­ci téměř stře­do­me­tráž­ních fil­mů, kte­ré ačko­liv se to nemu­sí na prv­ní pohled zdát, mají mno­ho spo­leč­né­ho. Tím nej­dů­le­ži­těj­ším spo­jo­va­te­lem je prav­dě­po­dob­ně ces­ta... Read more »

Max a maxipříšerky aneb Kde žijí divočiny

Cyklus Aero nasle­po mám cel­kem rád. Většinou nám totiž dra­ma­tur­go­vé při­pra­ví zají­ma­vé a nevšed­ní kous­ky, kte­ré tře­ba měly úspěch na fes­ti­va­lech, ale v dis­tri­buci zapadly. Nad jejich vče­rej­ším výbě­rem mi ovšem... Read more »

Tarot

Úplně ta nejprůměrnější a nejklasičtější mainstream hororová žánrovka, co snad může být pro ty nejméně náročné diváky ( teenky). Na jednu stranu oceňuji, že se tu celý film nestraší... Read more »

Mizerové: Na život a na smrt

Kdo má tuhle sérii rád, komu se líbil třetí díl, tak by měl být spokojen i zde. Nejde sice o žádný výrazný posun v kvalitách, je to zkrátka standartně... Read more »

Simpsonovi se vrací: 35. série s hvězdným českým dabingem

Simpsonovi se vra­cí na obra­zov­ky s novou, již 35. sérií. Fanoušci se mohou těšit na osvěd­če­ný čes­ký dabing s hvězd­ný­mi hla­sy, jako jsou Vlastimil Zavřel, Martin Dejdar, Jiří Lábus a Ivana Korolová. Překlad... Read more »

Závěrečná epizoda seriálu Zlatá labuť: Napětí, hrdinství a emocionální závěr

Ve čtvr­tek 6. červ­na čeká fanouš­ky seri­á­lu Zlatá labuť posled­ní epi­zo­da tře­tí série, kte­rá sli­bu­je dra­ma­tic­ký závěr plný napě­tí a emo­cí. Hrdina Lukáš Mašek pro­ká­že svou věr­nost, zatím­co roz­zu­ře­ný veli­tel Prahy... Read more »

Žraloci v Paříži

Ou tak tohle se nebude řadit k letošní New French Wave a to se v Gense věřilo dost, který mohl po dlouhé době spasit eko shark horor, který už... Read more »

Barvy zla: Červená

Za mne trochu zklamání, ale může za to prezetance filmu, který vábil na řádění sériového vraha, který uřezává ženám rty a čekal jsem zkrátka drsnou krimi plnou vražd na... Read more »
Stránka načtena za 3,41388 s | počet dotazů: 215 | paměť: 48950 KB. | 23.06.2024 - 22:11:25