Kritiky.cz > Recenze knih > RECENZE – ŠUMAVSKÁ KUCHAŘKA

RECENZE – ŠUMAVSKÁ KUCHAŘKA

1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Autor:
Radek Pálka
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 136
Vazba: pevná / vázaná
ISBN: 978-80-271-3540-0

Krásy Šumavy na talíři

Anotace:
Vydejte se s Radkem Pálkou na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny. Čeká tam na vás houbová polévka, hovězí líčka na pivu, škvarkové brambory, marinovaný lín nebo sladký povidloň. A nejen to. Poznejte všechny krásy Šumavy – NA TALÍŘI!

Houby, knedlíky, lesní ovoce, polévky, ryby, vepřové i zvěřina... spousta delikátních receptů na slaná a sladká jídla doplněná úžasnými fotografiemi Lucie Chramostové, z nichž se vám budou sbíhat sliny.

Pojďte s námi ochutnat Šumavu a poznat trochu jinak tento krásný, svébytný kus Česka.

Autor, který sice pochází z Podkrkonoší, si díky své manželce velice oblíbil Šumavu a napsal o ní tuto kuchařskou knihu. Stará, tradiční šumavská kuchyně byla velmi prostá. Skládala se především z brambor, hutných polévek, zelí a hub. Maso se na talíři objevovalo výjimečně, v podstatě pouze v neděli a ve svátky. V kuchařce nám autor připomíná i některá už téměř zapomenutá jídla, jako třeba vošouch, povidloň, volarské koláče a další. Šumava je také označována jako knedlíkový kraj, tudíž nechybí ani recepty na různé druhy knedlíků. V šumavských lesích najdete kromě hub po celé léto báječné borůvky, takže určitě nechybí sladká jídla s těmito modrými bobulkami. Takový kynutý knedlík s borůvkovým žahourem, to je prostě báseň.


Kniha je rozdělená tematicky na pět částí a sice na houby, polévky, maso, ryby a zvěřinu, přílohy a sladká jídla. Nyní na podzim je aktuální hned první část kuchařky, která se věnuje právě houbovým pokrmům. Na své si přijdou také milovníci zvěřiny, protože tato kniha ukrývá několik lákavých receptů na zpracování tohoto druhu masa. Jinak zde najdete vepřové, hovězí, kuřecí, jehněčí, skopové, ryby, no myslím, že na své si přijde úplně každý.


Recepty jsou z mého pohledu dobře zpracované a vhodné i pro kuchařské začátečníky. Rozpis a poměr surovin je určen vždy pro čtyři porce a následuje podrobný postup přípravy pokrmu. Nechybí samozřejmě fotografie.

Těším se, až z knihy vyzkouším spoustu těch úžasně lákavých receptů. Mám ráda, když se recepty skládají z dostupných surovin a nemusím kvůli vaření trávit hodiny běháním po obchodech, abych sehnala potřebné ingredience. Jelikož jsme za poslední měsíc nasbírali spoustu hub, uvařila jsem nám podle kuchařky šumavské kyselo, které máme moc rádi. 

Za mě má Šumavská kuchařka vše, co správná kuchařka má mít. Nenašla jsem nic, co by mi chybělo, co se týče receptů a jejich zpracování. Takže já knihu ráda doporučím. Jen upozorním, že jde opravdu o klasickou kuchařku, pro milovníky a vyznavače diet a zdravějšího životního stylu to nebude to pravé ořechové.

Hodnocení: 100%

Za poskytnutí recenzního výtisku velmi děkuji nakladatelství Grada. Knihu zde můžete zakoupit.


Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Tremors 3: Back to Perfection (2001) 29. dubna 2012 Tremors 3: Back to Perfection (2001) Pokud máte rádi předešlé díly, doporučuju se na tento raději nedívat, i když alespoň se dozvíte kam až je možné zajít při mutaci červů!!! Děj se vrací zpět do městečka Perfection, […] Posted in Horory
  • 15 let webu3. června 2017 15 let webu Tak se blíží výročí prvního článku, který pro Kritiky.cz (jeho předchůdce Kinofil-cz.com) vyšel. První článek byl 18. 7. 2002, ještě jako html stránka. První recenze MIIB vyšel 27. 9. […] Posted in Články
  • Přemiéry říjen 20123. října 2012 Přemiéry říjen 2012 04. 10. 12 - Cesta do lesa Honza Marák (Tomáš Hanák) dávno rezignoval na kariéru „ajťáka“ a koupil chalupu na konci malé vesnice, kde se zabydlel se svoji ženou Markétou (Bára […] Posted in Filmové premiéry
  • Troja - Aby bylo mezi námi od počátku jasno: Trója NENÍ historický film.4. listopadu 2018 Troja - Aby bylo mezi námi od počátku jasno: Trója NENÍ historický film. Á, vidím, že mi nevěříte. Dobrá, řeknu to tedy ještě jednou: Trója NENÍ historický film. A do třetice:Trója NENÍ historický film. Už je to lepší? Historický film by se měl snažit o věrnou […] Posted in Retro filmové recenze
  • IGNAS JONYNAS8. července 2014 IGNAS JONYNAS Narodil se roku 1971 v Litvě, pracoval v divadle, filmu a reklamě jako režisér, scénárista a herec. Absolvoval Uměleckou školu A. Vienožinskise, úspěšně získal bakalářský titul v oboru […] Posted in Profily osob
  • Odpustili byste Johy? | Survivor CZ&SK29. dubna 2022 Odpustili byste Johy? | Survivor CZ&SK Posted in Videa
  • Pandorum (2009) 2. července 2014 Pandorum (2009) Probudit se ve vesmíru, nevědět co tam dělám a proč jsou všichni ostatní pryč a ještě k tomu čelit útokům krvežíznivých mutantů – To bych vážně nechtěl… Roku […] Posted in Horory
  • Krvavý diamant19. srpna 2022 Krvavý diamant Je to totiž opravdová pecka! Leonardo DiCaprio, všichni ho znají a každý o něm alespoň jednou slyšel. Z neznámého herce se po megahitu Titanic stal nejznámějším a nejžádanějším hercem […] Posted in Retro filmové recenze
  • Hádkovi jsou jednotka stupidity13. července 2022 Hádkovi jsou jednotka stupidity Pokaždé, když si říkám, že český film už nemůže klesnout hlouběji, vždycky nakonec vyjde nějaká čerstvá novinka a mně nezbývá než pomýleně kroutit hlavou a konstatovat: „Ano, oni to […] Posted in Filmové recenze
  • Halloween (2018) – Recenze – 70%12. října 2018 Halloween (2018) – Recenze – 70% První Halloween natočil v roce 1978 slavný režisér John Carpenter, který tím dal vzniknout kanonické hororové sérii, v níž je nicméně opravdu dobrý jen ten úplně první film (jediný, který […] Posted in Filmové recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,51548 s | počet dotazů: 262 | paměť: 71641 KB. | 14.06.2024 - 10:57:04