Kritiky.cz > Filmy > Kritický Klub > Jak básníci čekají na zázrak - film, který poslal do světa desítky zbytečných postav

Jak básníci čekají na zázrak - film, který poslal do světa desítky zbytečných postav

570bb6e894236 pk7 520x346
570bb6e894236 pk7 520x346
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...
Jak jsem slí­bil, tak po bás­nic­ké recen­zi se nyní zamě­řím na popis postav, kte­ré Klein a Pecháček posla­li na plát­no. Drtivá vět­ši­na z nich je totiž napros­to ale napros­to zby­teč­ná!!! Pojďme na to...
Rozhodl jsem se tady udě­lat žeb­ří­ček TOP 20 postav posled­ní­ho dílu. U kaž­dé napí­ši, jak dlou­ho se ve fil­mu vysky­to­va­la, zda-li je nová či sta­ro­no­vá a jak pro­mlu­vi­la do děje. Definuji též tzv. míru zby­teč­nos­ti od 1 do 10.
Pozor, člá­nek obsa­hu­je židov­ské naráž­ky, kte­ré samo­zřej­mě nesmí­te chá­pat jako pro­jev anti­se­mi­tis­mu!!!
1. Štěpán Šafránek
herec: Pavel Kříž
výskyt: celý film
míra zby­teč­nos­ti: méně než 1
hod­no­ce­ní: 8/10
Štěpán je stár­nou­cí svo­bod­ný otec, kte­rý má na krku dese­ti­le­té­ho syna. S obli­bou vaří vej­ce, měří si tlak a oku­ku­je Vendulku Utěšitelku či Rybičku. Během fil­mu má i bez­po­čet vtip­ných hlá­šek. Taky je důle­ži­té si říci, že jeho účes při­po­mí­nal Trickstera ze seri­á­lu Flash.
2. Kendy
herec: David Matásek
výskyt: téměř celý film
míra zby­teč­nos­ti: 1-2
hod­no­ce­ní: 6/10
Šafránkův nej­vět­ší kama­rád stá­le točí rekla­my a sní o celo­ve­čer­ním fil­mu. Ve fil­mu by v pod­sta­tě být nemu­sel, ale jeli­kož je to stá­li­ce již od prv­ní epi­zo­dy, bylo by jeho neob­sa­ze­ní brá­no jako zra­da, což by dost mož­ná ved­lo k tomu, že by radi­kál­ní bás­ní­kov­ci žáda­li Kleinovu hla­vu :D.
3. Karas
herec: Lukáš Vaculík
výskyt: téměř celý film
míra zby­teč­nos­ti: 1-2
hod­no­ce­ní: 9/10
Karas je ten v popře­dí (pozn. redak­to­ra)
Majitel mazdo­sa­lo­nu Karas zasáh­ne do děje fil­mu hned v něko­li­ka pří­pa­dech. Sbalil Nelu Boudovou a Evu Holubovou (brrr) a šel za svěd­ka na svat­bu. Vskutku důstoj­ný part.
4. Bouchal
herec: František Ringo Čech
výskyt: 2 minu­ty
míra zby­teč­nos­ti: 10+
hod­no­ce­ní: -10/10
Velký návrat!!! Bouchal se obje­vil už v prv­ním díle, kde zapěl nestár­nou­cí hit Šubyduby Amerika, a dnes je zpět jako správ­ce bazé­nu. Řekl si ve fil­mu krás­né tři nebo čty­ři věty a byl tak zby­teč­ný, že je mi líto peněz, kte­ré Ringo za roli nafa­so­val. Za ty pení­ze se mohl rea­li­zo­vat s kli­dem něja­ký stu­dent­ský fil­me­ček...
5. Hanousek
herec: Miroslav Táborský
výskyt: odha­dem 20 minut
míra zby­teč­nos­ti: 4-5
hod­no­ce­ní: 8/10
Hospodský v podá­ní skvě­lé­ho Mirka Táborského si ve fil­mu stři­hl pár scén, ve kte­rých měl něko­lik dia­lo­gů. Vzhledem k tomu, že na kon­ci celé­ho fil­mu pomohl uspo­řá­dat jed­nu důle­ži­tou udá­lost, může­me ho ozna­čit za důstoj­nou ved­lej­ší posta­vu.
6. Rybička
hereč­ka: Linda Rybová
výskyt: téměř celý film
míra zby­teč­nos­ti: 2-3
hod­no­ce­ní: 10/10
Nová Šafránkova lás­ka v podá­ní křeh­ké a půvab­né Lindy Rybové roz­hod­ně neu­ra­zí. Vyskytuje se ve fil­mu asi tak ako­rát a je pro Pavla Kříže dobrou herec­kou part­ner­kou. Navíc má vel­mi krás­ný hlas, což její hod­no­ce­ní zvy­šu­je.
7. Ivetka
hereč­ka: Markéta Hrubešová
výskyt: 40 sekund
míra zby­teč­nos­ti: 10+
hod­no­ce­ní: 0/10
Hrubešová je tak zby­teč­ná, že na inter­ne­tu není ani jeden scre­en pří­mo z fil­mu, pro­to sem dávám foto z pre­mi­é­ry (ved­le ní sedí samot­ný Ewige Jude).
8. Vendulka Utěšitelka
hereč­ka: Eva Jeníčková
výskyt: 20-30 minut
míra zby­teč­nos­ti: 5-6
hod­no­ce­ní: 6/10
Vendulku Utěšitelku zná­me už z před­cho­zích Básníků, pro­vá­zí nás již od dru­hé epi­zo­dy. V šes­tém pokra­čo­vá­ní se vyšvih­la do pozi­ce ředi­tel­ky nemoc­ni­ce a koneč­ně si spl­ni­la svůj dáv­ný taj­ný sen. Jakýpak asi? Krom něko­li­ka roz­ho­vo­rů se Štěpánem je však ve fil­mu vlast­ně taky k niče­mu.
9. Ute
hereč­ka: Tereza Brodská
výskyt: vysky­tu­je se naho­di­le po celý film, vždy však jen na jed­nom jedi­ném mís­tě (její scé­ny se toči­ly odha­dem tak den)
míra zby­teč­nos­ti: 5-6
hod­no­ce­ní: 5/10
Ute je ta vpra­vo :D.
Další sta­rá zná­má na scé­ně. A opět zby­teč­ná. Postava Ute je ve fil­mu jen a jen kvů­li pro­pa­go­vá­ní lékár­ny Dr. Max a Preventanu Akut. Styďte se, nad­ná­rod­ní paká­ži, mor na vás.
10. Vojtěcha
hereč­ka: Eva Holubová
výskyt: 2x 5 minut
míra zby­teč­nos­ti: 8-9
hod­no­ce­ní: 7/10
Vrchní sest­ra z Domova na kon­ci ces­ty, Vojtěcha, v podá­ní skvě­lé Evy Holubové je posta­va, kte­rá svou komič­nos­tí roze­smě­je všech­ny pří­tom­né. Holubová doká­že sebe­de­bil­něj­ší film svým humo­rem spa­sit, však tady to i kvů­li dél­ce nevy­šlo. Byť je tak­též úpl­ně zby­teč­ná, má ve sní­mu skvě­lou scé­nu, v níž uka­zu­je neu­vě­ři­tel­ný kome­di­ál­ní talent. Kdyby s ní v Básnících účin­ko­val i Bob Klepl, moh­lo to být ješ­tě lep­ší...
11. Důchodce 1
herec: Josef Abrhám
výskyt: 10 minut
míra zby­teč­nos­ti: 10+
hod­no­ce­ní: 1/10
Bezejmenný důchod­ce zahra­ný herec­kým bar­dem Josefem Abrhámem má ve fil­mu asi čytři mono­lo­gy, kte­ré jsou totál­ně o ničem. Proč nám to býva­lý Vrána či kní­že Alexej dělá?
12. Důchodce 2
herec: Jiří Lábus
výskyt: 10 minut
míra zby­teč­nos­ti: 10+
hod­no­ce­ní: 1/10
Další zby­teč­ný dědek, víc netře­ba dodá­vat.
13. Důchodce 3
herec: Rudolf Hrušínský ml.
výskyt: 10 minut
míra zby­teč­nos­ti: 10+
hod­no­ce­ní: 1/10
Třetí senil, kte­ré­ho si zahrál Rudolf Hrušínský je snad nej­pro­tiv­něj­ší. Rudolf nikdy nedo­sá­hl a nedo­sáh­ne kva­lit své­ho otce a měl by s herec­tvím praš­tit!!!
14. Profesor Ječmen
herec: Josef Somr
výskyt: 20 minut
míra zby­teč­nos­ti: 5
hod­no­ce­ní: 7/10
Josef Somr si (opět) zopa­ko­val svou nej­zná­měj­ší roli. Tentokrát pro­fe­sor už jen leží a má kecy na super otrav­nou sest­ru v podá­ní napros­to neta­len­to­va­né, ale dnes vel­mi čas­to obsa­zo­va­né Libuše Švormové. Nemusel by ve fil­mu být, ale je to pře­ce jen kla­sik, tak mu to odpus­tí­me.
15. Nemocniční per­so­nál
her­ci: Leoš Mareš, Veronika Gajerová, Jan Cimický, Miloš Mejzlík
výskyt: 4-5 minut
míra zby­teč­nos­ti: 10+
hod­no­ce­ní: 1/10
Veronika Gajerová a Leoš Mareš
Proč? Všichni jsou tam na dvě věci a psy­chi­at­ric­ký psy­cho­pat Cimický se sna­ží sršit vti­pem.
16.Venoš
herec: Václav Mareš
výskyt: 10 minut
míra zby­teč­nos­ti: 7
hod­no­ce­ní: 4/10
Tento Moravák pomů­že hlav­ním hrdi­nům zor­ga­ni­zo­vat jed­nu akci. Tím jeho part kon­čí. Ovšem ve fil­mu jsou zby­teč­něj­ší posta­vy...
17. Sahulák
herec: Tomáš Töpfer
výskyt: 10 minut
míra zby­teč­nos­ti: 7
hod­no­ce­ní: 5/10
Sahulák udě­lal ve fil­mu vel­mi dobrou rekla­mu autům znač­ky Mazda a do pří­bě­hu pro­mlu­vil jen urči­tou nabíd­kou prá­ce pro Šafránka.
18. Emil Nádeníček
herec: Oldřich Navrátil
výskyt: 5 minut
míra zby­teč­nos­ti: 8
hod­no­ce­ní: 10/10
Hlavní padouch prv­ní­ho dílu, Emil Nádeníček, je v šest­ce poslan­cem a mís­tosta­ros­tou. Ve fil­mu není vůbec důle­ži­tý, ale o Oldřichu Navrátilovi se dá říci to samé, co o Holubové. Kdyby měl více scén, byl by film pře­ce jen vtip­něj­ší.
19. Režiséři v rolích her­ců
her­ci: Ondřej Kepka, Jiří Strach
výskyt: 2 minu­ty
míra zby­teč­nos­ti: 10+
hod­no­ce­ní: 10/10
Jiří Strach jako hote­lo­vý por­týr
Ondřej Kepka i Jirka Strach si ve fil­mu zahrá­li malič­ké ště­ky, jež však sála­ly vti­pem.
20. Děti
her­ci: Filip Antonio, Emily L. Hassmanová
výskyt: celý film
míra zby­teč­nos­ti: 0-1
hod­no­ce­ní: oba 10/10
Syn Štěpána Šafránka a dcer­ka Rybičky byli urči­tě nej­lep­ší­mi posta­va­mi v celém fil­mu. Co víc dodat?
Tak, jsme na kon­ci. A to jsem ješ­tě vyne­chal Nelu Boudovou, šered­nou Švormovou či pány Zedníčka a Krause.
Jak vidí­te, jsou noví Básníci fil­mem, kte­rý pro­mr­hal nej­ví­ce postav.
Za všech­no děkuj­me naše­mu kama­rá­do­vi, Dušanu Kleinovi, kte­rý si úspěš­ně rezer­vo­val mís­to v sou­čas­né „reži­sér­ské eli­tě“, kde dostá­vá mís­ten­ku ved­le Filipa Renče, Tomáše Magnuska, Zdeňka Trošky, Vlada Lanného či Víta Olmera.
Pan Klein se koneč­ně dostal do vybra­né spo­leč­nos­ti.
Tak a to je defi­ni­tiv­ní konec...jsem vyčer­pán. Přečtu si něja­kou pasáž z Tóry a budu dou­fat, že milos­ti­vý Jahve ztres­tá Kleina za toto díl­ko něja­kou bib­lic­kou ranou.
zdroj obráz­ků: magazin.ceskenoviny.cz, sedmicka.tyden.cz, youtube.com, fdb.cz, revue.idnes.cz, novinky.cz, aplausin.cz, bleskove.cz, kultura.zpravy.idnes.cz, bioscop.cz, super.cz, kultura.eurozpravy.cz, dram.cz, cervenykoberec.cz, bulvar24.cz, gastrovylety.cz

Tento člá­nek napsal autor Ondřej Novotný, kte­rý je redak­to­rem webu Kritický Klub

Patří do rubri­ky: Zamyšlení


Podívejte se na hodnocení Jak básníci čekají na zázrak na Kinoboxu.


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Rocky III16. července 2020 Rocky III Rocky, který ve druhém díle zvítězil ve vyčerpávajícím odvetném souboji s šampiónem Apollo Creedem, se stal mistrem světa všech váhových kategorií. Je z něj boháč a mohl by si užívat […] Posted in Zajímavosti
  • Václav Kaplický - Táborská republika (1969)12. září 2019 Václav Kaplický - Táborská republika (1969) Táborská republika je rozsáhlé (776 stran) dílo ve své době hodně uznávaného autora, který dnes sice není zapomenut (Kladivo na čarodějnice vyšlo znovu asi před 10 lety), ale mezi […] Posted in Recenze knih
  • Asteroid City – Recenze – 60 %8. července 2023 Asteroid City – Recenze – 60 % Nový film režiséra a scenáristy Wese Andersona (Život pod vodou, Až vyjde měsíc) se odehrává ve fiktivní nevadské pouštní lokaci zvané Asteroid City, jíž dal jméno blízký kráter vzniklý po […] Posted in Filmové recenze
  • "Renovace voskovek"1. ledna 2010 "Renovace voskovek" Renovace starých voskovek Také máte doma voskovky, kterým děti již sundaly papírový kabátek? A také dost špiní a povalují se všude možně? I u nás tomu není jinak! A tak jsme se rozhodli, […] Posted in Domácí rady
  • Darkman (1990)28. prosince 2012 Darkman (1990) Pokusili se ho zabít, ale on se štěstím přežil. Díky lékařskému zákroku se z něj stal nový člověk, který necítí žádnou bolest a je agresivnější než kdy předtím. Se svým znetvořeným […] Posted in Horory
  • Charlieho andílci - Cameron Diaz, Drew Barrymore a Lucy Liu jsou sexy agentky12. května 2019 Charlieho andílci - Cameron Diaz, Drew Barrymore a Lucy Liu jsou sexy agentky Hned na začátku bych rád řekl jednu věc, Charlieho andílci jsou jedním z nejzábavnějších filmů, které jsem v poslední době (lépe řečeno v období několika let) viděl, tedy jestliže se […] Posted in Retro filmové recenze
  • ALDEN EHRENREICH6. června 2018 ALDEN EHRENREICH ALDEN EHRENREICH (Han Solo) spolupracoval s některými z nejslavnějších hollywoodských režisérů, mezi něž patří Francis Ford Coppola, Ron Howard, bratři Coenové či Sofia […] Posted in Profily osob
  • #DP111: Nejmocnější hrdinové Marvelu 93: Secret Avengers23. listopadu 2020 #DP111: Nejmocnější hrdinové Marvelu 93: Secret Avengers Autorem článku je Daniel Palička.Vydalo Hachette Fascicoli v pevné vazbě v roce 2020. Původně vyšlo jako čísla 1 a 16 až 20 série Secret Avengers v nakladatelství Marvel. České vydání se […] Posted in Recenze komiksů
  • Britský obchodní řetězec GAME na svých stránkách...8. září 2020 Britský obchodní řetězec GAME na svých stránkách... Britský obchodní řetězec GAME na svých stránkách prozradil, že zítra 9. 9. máme očekávat prezentaci, na které Sony oznámí nové informace o PlayStation 5 ale následně příspěvek […] Posted in Krátké herní aktuality
  • Pod bodem mrazu6. února 2006 Pod bodem mrazu Jeden z filmů z Dnů evropského filmu, které se právě přesouvají z Prahy do Brna a potrvají do 14. února. Pod bodem mrazu je psychologicko-kriminální drama o hledání ztraceného člověka. […] Posted in Filmové recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 4,53985 s | počet dotazů: 259 | paměť: 72464 KB. | 21.05.2024 - 19:45:07