Kritiky.cz > Horory > Eskalofrío (2008)

Eskalofrío (2008)

rp thumbCoverMain.jpeg
rp thumbCoverMain.jpeg
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Santi se spo­leč­ně s mat­kou odstě­hu­jí na ven­kov, aby zde zača­li nový život. Jenže netu­ší, že se ve zdej­ších lesích ukrý­vá něco děsi­vé­ho.

Santi na prv­ní pohled vypa­dá, jako doce­la oby­čej­ný kluk. Jenže trpí veli­ce vzác­nou nemo­cí, kdy jeho tělo nemů­že být vysta­ve­no pří­mé­mu slu­neč­ní­mu záře­ní. Navíc mu ros­tou dva dlou­hé špi­čá­ky, tak­že se stá­vá ter­čem posmě­chů, že je upír. Na dopo­ru­če­ní léka­ře se s mat­kou odstě­hu­jí do vzdá­le­né ves­ni­ce, kde je povět­ši­nu dne přítmí. S nový­mi sou­se­dy ze začát­ku vychá­ze­jí, ale jen do dne, kdy je jeden chla­pec usmr­cen v lese. Vesničané obvi­ní Santiho, kte­rý s ním byl v lese. Jenže tes­ty DNA ze slin uká­ží, že je nevin­ný. Jenže podiv­né udá­los­ti tím roz­hod­ně nekon­čí a mrtvých začne při­bý­vat. Naneštěstí byl Santi u vět­ši­ny z nich pří­to­men a míst­ní oby­va­te­lé jej chtě­jí zlyn­čo­vat. Chlapec však tvr­dí, že za vším sto­jí podiv­né stvo­ře­ní z lesa, kte­ré se něko­li­krát obje­vi­lo i v jejich novém domě. Nikdo mu však nevě­ří a tak se Santi roz­hod­ne pát­rat na vlast­ní pěst a očis­tit tak svo­je jmé­no. Jenže netu­ší, že tohle mís­to má veli­ce pochmur­nou minu­lost, kte­rá nemě­la nikdy vypla­vat na povrch.

Český název: V tem­no­tě
Režie: Isidro Ortiz
Rok výro­by: 2008
Délka: 91 min
Země: Španělsko
Alternativní název: Shiver

Hrají:
Junio Valverde ... (Santi)
Francesc Orella ... (Dimas)
Mar Sodupe ... (Julia)
Jimmy Barnatán ... (Leo)
Blanca Suárez ... (Ángela)
Berta Ros ... (Erica Hassel)
...a dal­ší

Španělské fil­my mám veli­ce rád a tak jsem se na tenhle kou­sek doce­la těšil. Zvláště poté co jsem viděl vyso­ké hod­no­ce­ní na inter­ne­tu, kte­ré mělo být záru­kou kva­li­ty. Po skon­če­ní sním­ku si však nejsem zce­la jis­tý, jest­li se mi dosta­lo přes­ně toho co jsem oče­ká­val. Do jis­té míry mě film totiž lehce zkla­mal. Režisér Ortiz je pro mě doce­la vel­kou nezná­mou, přes­to­že se v horo­ro­vém žán­ru již něja­kou dobu pohy­bu­je. Tentokrát šel na to ve spo­lu­prá­ci s něko­li­ka dal­ší­mi scé­náris­ty rafi­no­va­ně a divá­kům nabí­dl poměr­ně zamo­ta­nou záplet­ku. Nejprve nás sezná­mí s hlav­ním hrdi­nou Santim, kte­rý má hned něko­lik pří­zna­ků jenž z něj v očích divá­ků děla­jí upí­ra, ale prav­da je troš­ku někde jin­de. I já sám jsem si však mys­lel, že půjde o dal­ší upí­ři­nu, tak­že jsem mu sko­čil na lep. K mému pře­kva­pe­ní však finál­ní záplet­ka zas až tak špat­ná neby­la, přes­to­že jsem byl mír­ně roz­ča­ro­ván, jak to ke kon­ci tvůr­ci pro­je­li.

Jak už to v podob­ných kous­cích špa­něl­ské dis­tri­buce bývá, tak i zde se divá­ci můžou těšit z pořád­né dáv­ky mra­zi­vé atmo­sfé­ry, kte­rá se rov­no­měr­ně sná­ší z výš­ky po celou dobu trvá­ní sním­ku, jako mlha nad koruna­mi stro­mů. Zhruba do polo­vi­ny sním­ku se tvůr­cům daři­lo divá­ky skvě­le napí­nat, kdo že se vlast­ně v těch lesech skrý­vá a proč zabí­jí. Jenže ve chví­li, kdy je nám záhad­ný tvor popr­vé uká­zán pro mě kouz­lo toho­to fil­mu ztra­ti­lo ono kouz­lo. Nerad bych tvůr­ce kri­ti­zo­val, ale ono finál­ní vysvět­le­ní proč se tohle všech­no sta­lo bylo tak suché, jako zvě­t­ra­né Martini.

Jinak tomu však již bylo se samot­ným pro­stře­dím, kde se film ode­hrá­val. Naprosto nád­her­ná sce­né­rie hus­tě zarost­lých lesů, zamra­če­ná oblo­ha a mlž­ný opar umož­ni­la tvůr­cům se pořád­ně vyřá­dit. Ti samo­zřej­mě nepo­hr­d­li a nato­či­li něko­lik oprav­du půso­bi­vých scén, při kte­rých mi mís­ty sku­teč­ně pře­chá­zel mrzá po zádech. Zvláště pak při scé­nách, kdy za svi­tu bater­ky běží posta­vy lesem a záhad­ný tvor kolem nich běhá křo­vím, ská­če v korunách stro­mů atd… Tyto momen­ty jsou nej­pů­so­bi­věj­ší a zaslou­ží si můj obdiv. Nejinak je tomu i u hudeb­ní­ho dopro­vo­du, kte­rý byl sice troš­ku slab­ší­ho raže­ní, ale i tak jsem byl spo­ko­je­ný.

Horší už to bylo s herec­ký­mi výko­ny, kte­ré se mě osob­ně moc nelí­bi­li. Kromě Santiho a Ericy to byla hod­ně prů­měr­ná podí­va­ná a mís­ty dokon­ce pod­prů­měr­ná. Herci mi při­šli jací­si zna­ve­ní, znudě­ní bez pořád­né dáv­ky elá­nu a špa­něl­ské­ho tem­pe­ra­men­tu. Samozřejmě že ne všich­ni, ale i oni zapří­či­ni­li, že se mi tenhle film zas až tak moc nelí­bí. Rozhodně jsem zde kro­mě dvou scén a nena­šel nic, na co bych si vzpo­mněl ješ­tě za měsíc. Pokud samo­zřej­mě nepo­čí­tám již zmí­ně­nou kra­ji­nu.

Hodnocení:
60%


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,88082 s | počet dotazů: 258 | paměť: 72178 KB. | 21.05.2024 - 19:59:54