Kritiky.cz > Domácí rady > Celerová polévka, co zahřeje...

Celerová polévka, co zahřeje...

img 1302n
img 1302n
1 hvězda2 hvězdy3 hvězdy4 hvězdy5 hvězd (zatím nehodnoceno)
Loading...

Naší babičce se na zahradě urodilo nečekaně moc celeru. Zima se blíží ke konci, ve sklepě máme ještě pěkné zásoby, tak ho na všechny způsoby zpracováváme. A tohle je jeden ze způsobů, jak ho zpracovat větší množství a ještě si přitom báječně pochutnat!

Tahle polév­ka nadchne i zary­té odmí­ta­če cele­ru. Chuť bram­bor a mrkve ho báječ­ně dopl­ní, rost­lin­ná sme­ta­na skvě­le zjem­ní. Základ je mít dob­rý domá­cí zele­ni­no­vý vývar. Jak říká­va­la moje babič­ka, vývar je pros­tě grunt! Stačí doma posbí­rat zbyt­ky zele­ni­ny, odkroj­ky z květá­ku, řepy, mrkve a cca hodi­nu vařit - čím déle, tím lépe! A vývar je hoto­vý. Pokud jste v časo­vém pre­su, dá se ve zdra­vých výži­vách a někte­rých vět­ších obcho­dech kou­pit zele­ni­no­vý bujón, kte­rý je bez růz­ných che­mic­kých dri­á­ků a poskyt­ne i vaší polév­ce ten správ­ný šmrnc!

Pár slov ke zdra­ví...

Celer má své typic­ké aro­ma. Mohou za to jeho éte­ric­ké ole­je, kte­ré chrá­ní celer před plís­ně­mi a růz­ný­mi škůd­ci. Pokud tuto zele­ni­nu sní­me, začnou se tyto lát­ky v trá­vi­cím trak­tu uvol­ňo­vat a začnou půso­bit v ústech, v žalud­ku, ve stře­vech. Tím akti­vu­je celer své anti­bak­te­ri­ál­ní účin­ky, kte­ré půso­bí bla­ho­dár­ně na naše tělo - ochra­na a des­in­fek­ce nejen celé­ho trá­vi­cí­ho ústro­jí, ale i dal­ších čás­tí naše­ho orga­nis­mu. Velký obsah vita­mí­nů a mine­rá­lů také výbor­ně posi­lu­je naši imu­ni­tu. A páno­vé, pozor! Celer je skvě­lé afro­di­zi­a­kum...

8 por­cí - 45 minut

Ingredience

  • 2 vět­ší bul­vy cele­ru
  • 1 vět­ší cibu­le
  • 5 bram­bor
  • 2 vel­ké mrkve
  • 2 lží­ce pře­puš­tě­né­ho más­la / oli­vo­vé­ho ole­je
  • 1 strou­žek česne­ku
  • 1 l zele­ni­no­vé­ho výva­ru
  • hrst oves­ných vlo­ček
  • 2 lží­ce lahůd­ko­vé­ho drož­dí (nahra­dí­te koře­ním dle vaší chu­ti)
  • 150 ml rost­lin­né sme­ta­ny ( oves­ná, man­dlo­vá, lze nahra­dit kva­lit­ní krav­skou)
  • špet­ka mušká­to­vé­ho oříš­ku
  • 1 lží­ce sojo­vé omáč­ky Shoyu
  • pepř, sůl pod­le chu­ti

Postup

1.
Rozehřejeme si lží­ci oli­vo­vé­ho ole­je, na kte­rém osmah­ne­me nakrá­je­nou cibul­ku. Přidáme zby­tek nakrá­je­né zele­ni­ny, vlo­ček a chvil­ku res­tu­je­me.

2.
Zalijeme hor­kým výva­rem, při­pad­ně si v hor­ké vodě roz­pus­tí­me zele­ni­no­vý bujón a tím zali­je­me zele­ni­nu. Necháme cca půl hodi­ny vařit, dokud není zele­ni­na měk­ká.

3.
Zeleninu roz­mi­xu­je­me na hlad­kou kaši tyčo­vým mixé­rem a zali­je­me rost­lin­nou sme­ta­nou. Pokud je směs hod­ně říd­ká, při­dá­me pár vlo­ček, pokud hus­tá, při­dá­me ješ­tě tro­chu hor­ké vody. Okořeníme a minu­tu pova­ří­me k prol­nu­tí chu­tí.

4.
Polévku podá­vá­me s kru­tón­ky z ope­če­né­ho tofu, s nakrá­je­ný­mi kous­ky žit­né­ho chle­ba nebo jen tak samot­nou, abys­te pořád­ně vychut­na­li tu báječ­nou chuť!


Zdroj fotek: Instagram/jime.srdcem


Článek je sou­čás­tí webu target=„_blank“ rel=„noopener“>Domácírady | Rady pro váš dům - recepty,zdraví, vaře­ní, tren­dy...


Jak bude rekla­ma vypa­dat?
-
Nechceš zde rekla­mu napo­řád jen za 50 Kč?
Zobrazit for­mu­lář pro nákup
Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
  • Novinky na DVD v zaří2. září 2003 Novinky na DVD v zaří Jeden Bond, jeden slepý člověk, několik historických zvířat. Přesně to nás čeká na DVD v zaří.... […] Posted in DVD a Video Tipy
  • Jan Palach9. srpna 2018 Jan Palach Čtyři videa z novinářské konference filmu Jan Palach 9. 8. 2018. https://youtu.be/_r0rZRgi0SU https://youtu.be/t2CrlXmWf98 https://youtu.be/_iYDc2sduBM https://youtu.be/hM29QIjN3Yc Posted in Videa
  • Četník v New Yorku30. června 2021 Četník v New Yorku Film je pokračováním fenomenálně úspěšného filmu Četník ze Saint Tropez z předchozího roku a vypráví o cestě četnické jednotky ze Saint-Tropez do New Yorku na mezinárodní sjezd četníků. […] Posted in Speciály
  • Mulčování trávy: výhody a nevýhody20. dubna 2023 Mulčování trávy: výhody a nevýhody Posekání trávy je jednou z nejčastějších činností na zahradě. Ale co dělat s posekanou trávou? Mnoho lidí ji sbírá a odváží do kompostu nebo na skládku. To je ale škoda, protože posekaná […] Posted in Domácí rady
  • Mission: Impossible17. července 2023 Mission: Impossible V roce 1996 byl natočen akční špionážní film Mise: Impossible. Režisérem byl Brian De Palma a hlavní roli ztvárnil Tom Cruise. Scénář napsali David Koepp a Robert Towne, a příběh vytvořili […] Posted in Speciály
  • MARTIN FINGER JINDŘICH26. dubna 2017 MARTIN FINGER JINDŘICH Vaše postava je pro celou trilogii zásadní, jste vlastně „mladší verzí“ Jiřího Kodeta v Pelíškách. Jak byste Jindřicha popsal? Jindřich Rohn je člověk pevných zásad, který kvůli svému […] Posted in Rozhovory
  • Squirmfest (1989) 24. prosince 2019 Squirmfest (1989) Papáte lidské výkaly? Chutná vám moč? Tak jste na správné adrese… Ústřední postavou tohoto „shock bizarre“ je asijská žena, která nejprve sní nudle […] Posted in Horory
  • Sněhurka a sedm trpaslíků - nejslavnější animovaný film15. července 2020 Sněhurka a sedm trpaslíků - nejslavnější animovaný film Kdo je na světě nejkrásnější? Zlá královna se dozvídá, že její půvab daleko převyšuje nevlastní dcera, Sněhurka. Proto se jí chce zbavit. Na útěku před nenávistí narazí Sněhurka na […] Posted in Retro filmové recenze
  • Nathan o Gáborovi! | Survivor CZ&SK9. února 2022 Nathan o Gáborovi! | Survivor CZ&SK Posted in Videa
  • Shrek23. prosince 2023 Shrek Shrek první, jak mu rád říkám byl svěžím větrem, který zbořil kina a poté i VHS či DVD přehrávače, kde se donekonečna otáčel dokola. Jeho genialita nespočívala pouze ve skvělém příběhu, […] Posted in Retro filmové recenze
Opravdu si myslíte, že umíte psát lépe, častěji a čtiveji?  Tak své komentáře, články, recenze… pište pro nás!

|

0
Budeme rádi za vaše názory, zanechte prosím komentář.x
Stránka načtena za 3,22879 s | počet dotazů: 276 | paměť: 72228 KB. | 22.05.2024 - 21:41:36