Vždy mě fascinovalo jídlo a jakou roli hraje v našich životech. Jak říká významný historik stravování Ben Rogers: „Jídlo je hned po jazyku druhým nejdůležitějším nositelem kulturní identity.“ Podle mě je význam jídla ještě větší, řekl bych, že přímo definuje, kým jsme a jaké životy vedeme. Jsem dokonce přesvědčený, že jídlo má moc lidi spojovat. Umí je dát dohromady za těch nejzáhadnějších okolností.
Na tomto projektu jsem začal pracovat, když se na mě obrátil můj kamarád, producent Yutaka Tachibana, s návrhem natočit něco na oslavu padesáti let diplomatické spolupráce mezi Japonskem a Singapurem. Vzhledem k tomu, jak jsou obě země posedlé dobrým jídlem a kolik příběhů o jídle na mě udělalo dojem, se právě jídlo zdálo být perfektním nosným prvkem. A tak jsme se začali dívat na kuchyni obou zemí a co z toho by mohlo být součástí příběhu. Vybrali jsme dva ikonické pokrmy: bak kut teh a ramen.
Ve filmu se také objevují témata přijetí, odpuštění a usmíření. Chci vzdát hold nejen vztahům mezi lidmi, ale i vztahu, který mají lidé k jídlu. Má nám připomenout, že jídlo není jen zdrojem živin, ale že může obměkčit naše srdce a nakrmit duši.
Nejnovější komentáře